Gluten – skal, skal ikke?

  • af

Gluten kan dele vandene rigtig meget. Nogle mener at man for alt i verden skal holde sig fra det. Andre mener at det er farligt at undvære det. 

Men hvad er op og ned?

Som rigtigt ofte, så ligger sandheden et sted midt i mellem. 

Nogle kan fint spise gluten, nogle kan spise en lille smule, nogle skal holde sig helt fra det. Nogle tror de ikke kan tåle gluten, men det er måske hvede eller noget andet, der reelt er problemet. 

En stor dansk undersøgelse bakker faktisk op om netop dette. At nogle faktisk har det bedre uden at spise gluten, selvom de ikke lider af cøliaki (gluten-intolerence-sygdom).  

De har dog også, i min optik, lidt travlt med at konkludere, at gluten ikke er usundt, fordi de ikke kunne se i undersøgelsen at gluten gav problemer med hjerte-kar sygdomme. Men forskerne konkluderer selv ud fra undersøgelsen, at hvis man kan mærke man får det bedre af at leve uden gluten f.eks. ved at føle sig mindre oppustet, så skal man selvfølgelig gøre det – også selvom man ikke har en klassisk cøliaki.

Man skal samtidig huske at spise næringsrigt, varieret og fiberrigt. 

Reagerer nogen i din familie på gluten? Symptomerne kan med min og erfaringer fra hele verden vise sig på mange måder: Forstoppelse, diarre, adfærd, træthed, hyppig sygdom, allergi, hovedpine, smerter med mere. 
Men inden du bare fjerner gluten fra kosten hos dit barn, vil jeg varmt anbefale at få faglig hjælp til at vurdere hele dit barns sundhedstilstand. 

Det handler sjældent bare om at fjerne noget. Kroppen er kompleks og den skal både tankes op og have fjernet eventuelle forstyrrelser, for at komme i balance. 

Et godt sted at starte er i Klub Æblebørn

Klub Æblebørn, Anette Straadt

Vil du gerne have mange flere opskrifter samt mulighed for personlig hjælp til din families sundhed, så du kan føle dig inspireret og tryg?

Så prøv Klub Æblebørn helt gratis i 30 dage.

Her har du mulighed for personlig hjælp af dygtige og empatiske børne- og familieeksperter.

Du får masser af opskrifter, inspiration, rabatter og samtidig mulighed for personlig hjælp, hvis du har brug for det.

Se alt om klubben her.

Det er helt gratis og uforpligtende at prøve Klub Æblebørn i 30 dage.

Anette Straadt, Naturlig sundhedsplejerske og Børnesundhedsvejleder


Anette Straadt
Naturlig sundhedsplejerske

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.